resurse start nettissimo telefonie voip forum anunturi gratuite promovare
Mai intai de toate

Pentru a evita nervii va reamintim ca aveti trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

  • Sa aveti o baza de date MySQL si acces la ea printr-un nume de utilizator si parola. Urmati tutorialul specific catre care aveti un link din pagina de start (Tutoriale CPanel).
  • Eventual in baza Dvs. de date trebuie sa se afle tabele in care sa existe date.
  • Trebuie sa setati serverul sa permita accesul la baza de date direct de pe calculatorul Dvs. Cititi prima lectie.
  • Sa existe o conexiune Internet activa (deschisa).

Bun, acum la treaba.

 

MySQL Front

Daca nu doriti sa va complicati viata instaland un server de web puteti opta pentru un program destul de popular de administrare a bazelor de date MySQL: MySQL Front.
Din pacate echipa care l-a conceput a intrerupt proiectul si din 2002 nu au mai fost aduse imbunatatiri, dar programul este pe deplin functonal.
Il descarcati de aici.

Pentru a va putea conecta la baza de date trebuie sa definiti o conexiune. De fiecare data cand il porniti se va deschide caseta de dialog in care vi se cere sa indicati o conexiune. Daca nu ati mai definit nici-una sau doriti sa definiti una noua, trebuie sa apasati pe butonul "New". Scrieti in zona de text numele ei, sa zicem "Conexiune". Apasati OK.

Sa zicem ca numele domeniului Dvs gazduit este semanatoarea.ro. In zona de text "Hostname / IP" veti scrie numele domeniului (fara http si fara www).

In zona de text "user", numele de utilizator, sa zicem semana_carcotas1, iar in zona "password" parola aleasa de Dvs. Apoi apasati pe butonul "save" pentru ca programul sa poata tina minte aceasta conexiune si data viitoare cand il deschideti sa o gasiti in lista, fara sa mai fie nevoie sa bateti din nou toate informatiile. Conexiunile definite de Dvs se afla in zona "description" si de fiecare data alegeti una din lista derulanta. Pot fi deschise simultan mai multe conexiuni.

In restul zonelor nu trebuie sa interveniti de obicei, setarile care sunt acolo sunt valabile.

Apasati pe butonul "connect" si daca ati scris totul corect va aparea lista bazelor de date. Clicand pe semnul + vi se va dechide lista tabelelelor din ele si facand click pe un tabel lista campurilor.

Administrarea este apoi sa speram floare la ureche. Succes!

 

Microsoft Office si MySQL: inainte de toate

Inainte de a intra in fascinanta lume a dialogului MS Office - MySQL aveti nevoie de ceva: driverul ODBC MySQL. Nu va speriati, nu e foarte complicat.. El se cheama MySQL ODBC 3.51 Driver si poate fi descarcat aici. Il instalati ca orice program Windows, de fapt nici nu va intreaba mare lucru, stie singur unde sa se instaleze.

Acuma deja sunteti experti: stiti ca va trebui, ca peste tot pana acum, sa definiti o conexiune cu baza Dvs. de date.

Nu este chiar complicat. Deschideti Panoul de Control al Wndows (Control Panel) si in Administrative Tools aveti ODBC data sources. Prima rubrica deschisa este "User DSN". Deschideti rubrica "Drivers" pentru a verifica daca driverul pentru MySQL s-a instalat corect. Undeva in josul listei de drivere trebuie sa se afle MySQL ODBC 3.51 Driver si atunci totul este OK. Daca nu este acolo driverul nu s-a instalat.

Alegeti rubrica System DSN si clicati pe butonul "Add". In josul listei alegeti MySQL ODBC 3.51 Driver si apasati pe Finish. Vi se va deschide caseta de dialog cu desenul delfinului (mascota MySQL) care va va intreba cam aceleasi lucruri cu care ati fost obisnuit pana acum. Mai intai de toate vom da un nume acestei conexiuni, sa zicem conexiune, pe care il vom scrie in ziona de text: "Data Source Name". Apoi completam numele domeniului nostru gazduit la rubrica Host /Server Name or IP, sa zicem semanatorea.ro (fara www sau http). La Database Name numele bazei de date, sa zicem semana_date. Atentie in aceasta rubrica nu veti putea scrie decat o singura baza de date. Daca aveti mai multe va trebuie sa creeati mai multe conexiuni. La user scriem numele de utlizator, sa zicem semana_carcotas1 si la password parola, sa zicem raudegura. Pentru a testa conexiunea apasati pe "test data source". Apasati pe OK. Conexiunea definita de Dvs apare acum in lista de la System DSN. Apasati pe OK. Tocmai ati creeat o conexiune pe care o veti putea folosi in orice program MSOffice.

Microsoft Word: creearea unui mailing

Sa punem la treaba ce am dobandit pana acum. Pe site-ul dvs aveti un formular de inscriere a clientilor. Acesta preia datele clientilor si le inscrie intr-un tabel al bazei de date. Ati lansat un nou produs si doriti sa trimiteti niste scrisori de informare frumoase, personalizate cu numele clientului. Sigur ca puteti bate textul scrisorii si de fiecare data puteti schimba doar datele respective, cum ar fi adresa, numele, etc. Dar va dati seama ca de la 10 persoane in sus acest lucru devine un cosmar?

Word are posibilitatea sa schimbe automat aceste date preluandu-le dintr-o baza de date. Va voi explica cum se face in cazul Word 2002 (XP), valabil probabil si pentru versiuni mai vechi de Word (nu garantez). Nu este chiar floare la ureche, dar daca urmati cu exactitate pasii pe care vi-i voi explica nu veti avea probleme. In meniul "Tools" (instrumente) alegeti "Mail merge wizard" (asistent postal) si in partea dreapta a ecranului va aparea panoul cu sarcini (Task pane) care va va ghida pas cu pas. Primul lucru este sa alegeti tipul de document. Alegeti Letters (scrisori) si apoi dreapta jos clicati pe pasul 2 "Starting document" (demarare document). Sa zicem ca folosim documetul actual (use the current document). Cream textul scrisorii. Apasam apoi pe pasul 3, select recipient (destinatar). Clicam pe "Browse" (rasfoire). Vi se va deschide caseta de dialog "Select Data Source". Apasati pe butonul "New Source". Vi se va deschide o alta caseta de dialog in care sunteti rugat sa precizati tipul de sursa de date: "What kind of data source do you wish to connect to?"(la ce sursa de date doriti sa va conectati?) . Alegeti "ODBC DSN" din lista. Apasati pe Next>. Va va aparea in lista numele conexiunii pe care tocmai ati creeat-o (in cazul nostru conexiune). Apasati pe next>. Alegeti tabelul respectiv. Ultimul pas va va cere sa salvati aceasta configurare intr-un fisier .odc, pe care Wordul sa il poata citi data viitoare, fara sa mai fie nevoie sa urmati toti acesti pasi complicati. Botezati-l cum doriti, sa zicem conexiune.odc si salvati-l acolo unde doriti. Totusi trebuie sa stiti ca atunci cand doriti sa deschideti o sursa de date, Wordul se duce implicit intr-un director "My Data Sources" din "My Documents". In fine ultimul pas este sa deschideti sursa astfel creata. Fișierul botezat conexiune.odc il veți putea folosi si pentru alte documente Word bazate pe aceleasi date, dar pentru fiecare tabel din baza Dvs de date veti avea nevoie de cate un fisier .odc.

Pentru restul pasilor in creearea mailing-ului consultati ajutorul Word.

Sursa de date este o conexiune reala: de fiecare data cand se schimba datele din tabel acest lucru se va regasi si in mailingul Dvs. Fie inchideti si deschideti documentul inca o data, fie apasati pe butonul "Mail merge recipients" de pe bara de instrumente "Mail merge" si apoi pe "Refresh".

Intrebari?

Nu ne scrieti sa ne cereti ajutorul, nu va vom raspunde din lipsa de timp. Incercati sa puneti intrebari in forumul Nettissimo si membrii va vor raspunde in limita timpului lor.